Verificarea acuității vizuale

Dintre organele de simţ ochii furnizează 60-80% al informaţiilor din jurul nostru.


Cum ar fi viaţa de zi de zi dacă n-am vedea oamenii, obiectele din faţa noastră?

 

Cum ar arăta siguranţa circulaţiei, dacă am vedea ca prin ceaţă, cum putea efectua chirurgul operaţii care salvează vieţi omeneşti, dacă nu ar vedea clar, unde şi cât de adânc poate să taie cu bisturiul?

 

Vederea se bazează pe un proces care durează ani de zile, în parcursul căreia petele care vede bebeluşul vor forma o imagine clară. În aceşti ani în creierul nostru se acumulează o „bază de date de imagini", conţinutul căreia, „amintirile" ca imagini sunt continuu comparaţi cu ceea ce vedem pe moment.

 

Dacă aceşti „amintiri" au fost bazate pe imaginile transmise de ochi cu acuitate vizuală redusă, creierul această va asimila ca „normal". Surpriza vine, când în viaţa de zi de zi imaginile astfel slab asimilate nu ne permite efectuarea anumitor activităţi, şi conştientizăm, că nu vedem clar, probabil ne-ar trebui ochelar.

 

Verificaţi-vă acuitatea vizuală!

 

Dacă nu aveţi timp suficient, şi nu sunteţi sigur, dacă trebuie să purtaţi ochelar, vă prezentăm un test scurt de „screening", cu ajutorul căruia puteţi verifica acasă acuitatea Dvs. vizuală. Bineînţeles acest test este numai pentru orientare, în cazul în care sunt deja prezente simptome care se pot lega de sănătatea ochilor (de exemplu spre seară nu vedeţi clar televizorul, suferiţi de dureri de cap, ochi roşii, etc.), prezentaţi-vă la un consult! Dacă sunteţi deja purtător de ochelar, cu timpul nu este o surpriză, dacă se schimbă dioptriile necesare/optime, astfel şi Dvs. puteţi efectua acest test cu ochelarii care aveţi în prezent.

 

De obicei în fiecare locuinţă se găseşte un calendar pe perete care-l vom folosi pentru acest test. Persoanele cu acuitate vizuală perfectă, după rezultatele măsurătorilor obiective, trebuie să poate citi un şir de litere sau numere de o anumită mărime de la o distanţă optimă. Măsuraţi cu un linear pe calendarul Dvs. „diametrul", înălţimea numerelor care reprezintă zilele.

 

Mărimea numărului sau al literei (în milimetri) înmulţiţi cu 0,75, astfel obţineţi distanţa optimă în metri. De exemplu, dacă numărul/litera are o înălţime de 4 mm, atunci trebuie să fie posibil citirea ei de la 3 metri. (4mm ori 0,75 = 3m), dacă este de 8mm, atunci de la 6 metri (8mm ori 0,75 = 6m). Iluminarea să fie corespunzătoare, şi este bine, dacă literele au un contrast bun (cel mai bine literă neagră pe fond alb, sau invers).

 

Încercaţi ambii ochi separat, acoperind pe celălat (nu închizând, că acest lucru poate afecta acuitatea celuilat ochi). Aceasta este bineînţeles numai un test rapid, pentru orientare, dar dacă descoperiţi probleme, de exemplu litera de 6mm vedeţi numai până la 3 metri, sau numai forţând ochii, nu strică să veniţi la o consultaţie!

 

Semne la care putem să fim atenţi, sau le-am şi experienţat, numai ne-am calmat zicând „Oh, încă n-a venit timpul":


- aşteptaţi autobuzul într-o staţie, şi vine unul după altul. „Şi al meu trebuie să apare! Acum vine ceva, să vedem, ce număr are, 3 sau 9, încă nu-l văd clar." Ceilalţi pasageri se pregătesc deja de urcare, dar Dvs. sunteţi încă tot nesigur, dacă este autobuzul Dvs.? Este deja la 10 metri, când descoperiţi, că într-adevăr este cel aşteptat. Ceilalţi pasageri au putut citi numărul autobuzuului, Dvs. nu. Vă aşteptăm cu drag!

 

- la o conferinţă, colegii pot citi materialul proiectat, Dvs. nu

 

- ţineţi ziarul prea aproape sau departe. Distanţa normală de citit este 40cm.

 

- la o călătorie într-un oraş necunoscut, şoferul cere des ajutorul pasagerilor la navigare, să-l ajute la găsirea intersecţiilor, numele de străzi. Dacă mai mulţi pasageri se uită la table, iar unul dintre ele le poate citi de fiecare dată mai rapid, asta nu înseamnă, că el sau ea are „ochi de şoim", ci Dvs. nu vedeţi clar. Într-o situaţie similară, şi pe numărul de inmatriculare al autovehiculelor din faţa Dvs. se poate testa acest lucru.

 

- vizionaţi un film cu subtitrări, iar Dvs. trebuie să vă apropiaţi de ecran, că nu puteţi să citiţi din aceeaşi distanţă subtitrările.

 

- pe stradă cunoştinţele Dvs. vă recunosc mai repede, decât Dvs. pe ei.

 

Am mai putea enumera multe teste posibile, dar din cele menţionate puteţi da seama dacă este o problemă. Nu testaţi numai pe Dvs.! Atrageţi atenţia şi al membrilor de familie sau prietenilor, dacă sesizaţi probleme cu vederea lor.