Consultaţie la optometrist

Mulţi deţin informaţii insuficiente sau neclare despre o profesie nu demult apărută şi recunoscută, şi anume cel de optometrist.


În aproape fiecare dintre magazinele noastre optometriştii efectuează consultaţiile, motiv pentru care dorim să explicăm diferenţele între consultaţiile la medic specialist oftalmolog şi optometrist.

 

În cadrul competenţei optometristului intră determinarea corecţiei de vedere necesare (adică determinarea dioptriilor ochelarului şi/sau al lentilelor de contact) şi alegerea personalizată al ochelarului sau al lentilelor de contact cele mai potrivite. În cazul în care ochiul suferă de alte afecţiuni, de exemplu inflamaţie, cataractă, galucom etc., sau vârsta pacientului este sub 16-18 ani (în această perioadă ochiul este încă în dezvoltare), trebuie să se prezinte la un consult oftalmologic de specialitate, optometristul nu are dreptul să prescrie tratament medicamentos, să efectueze examinarea fundului de ochi, şi bineînţeles să performe intervenţii chirurgicale. În cazul în care la consultaţie sau din anamneză se iveşte posibilitatea unei astfel de afecţiuni, optometristul îl îndrumă la medic specialist. Dar să presupunem, că nu este vorba de o astfel de problemă, „numai" acuitatea vizuală trebuie restabilită cu ajutorul unui ochelar sau cu lentilă de contact. Cum se procedează?

 

Prima dată luăm anamneza, adică cerem pacientului să ne povestească acuzele actuale, dacă este deja purtător de ochelari / lentile de contact, la ce vârstă a început şi din ce cauză, cum s-au schimbat dioptriile în cursul anilor. După aceasta, pacientul ocupă loc în faţa autorefractometrului, alfel numit dioptronului, echipamentul care cu ajutorul calculatorului încorporat şi sub controlul optometristului furnizează date obiective asupra viciilor de refracţie ale ochilor, în cazul lentilelor de contact determină raza de curbură şi diametrul  corneei, în cazul astigmatismului (un viciu de refracţie la care un punct din spaţiu se proiectează ca o linie pe retină, imaginea devenind astfel ştearsă, neclară, are o umbră într-o anumită direcţie) furnizează datele despre componenta cilindrică, axul ei. Aceste date, cu toate că sunt măsurături obiective, pentru optometrist sunt de caracter orientativ, dat fiind faptul, că în general nu este necesar corecţia excesivă, în anumite acuzi pote fi chiar imposibil de tolerat de ochi, pe altă parte şi ochiului trebuie lăsat un teren pentru a menţine un anumit nivel în procesul de acomodare, în caz contrar muşchile mici ale ochiului nu sunt în „antrenament", iar pe parcurs va fi nevoie curând de un ochelar mai tare.

 

Înainte de proba de lentile este util să determinăm acuitatea vizuală cu ochii liberi. Pe parcursul acestui examinări pacientul (prima dată cu unul dintre ochi, după care cu celălat) trebuie să citească litere/numere/forme cu diametru progresiv mai mic de la o anumită distanţă. Astfel se poate aprecia potenţialul de acomodare al ochilor, fiind posibil determinarea corecţiei necesare în concordanţă cu datele furnizate de autorefractometrul. Dacă vederea la distanţă opreşte la o literă cu un anumit diametru, în general înseamnă că este nevoie de o corecţie. Din acest motiv se efectuează proba de lentile, în cadrul căruia, după verificarea distanţei pupilare, optometristul aplică lentile de dioptrii diferite, până când este posibil citirea şi celui mai mic rând de litere, cu contur cât mai clar. Acest lucru se efecuează la ambii ochi, după care se verifică vederea binoculară, acordând deosebită atenţie nu numai faptului, ca pecientul să vadă clar, dar şi să se simte comfortabil, să acuze ameţeli etc. La ochelarul nou este bineînţeles normal că este nevoie de o perioadă de acomodare la dioptriile/lentilele noi, chiar şi la rama nouă. În special în cazul lentilelor combinate (cu componentă cilindrică), bifocale, progresive poate fi nevoie de câteva zile, chiar săptămâni în anumite cazuri, până când ochii acceptă ochelarul nou. În aceste cazuri recomandăm în general, dacă apar dureri de cap, ameţeli, să scoate ochelarul pentru aproximativ zece minute, să odihnească ochii, şi după aceea să pune sus ochelarul, până când ochii se obişnuiesc cu ochelarul nou.

 

În cazul presbiopiei este de obicei nevoie de un ochelar de citit (dioptria corecţiei pentru distanţă diferă de cea de apropiere). La determinarea dioptriilor pentru ochelarul de citit se ţine cont de vârsta pacientului, de dioptriile necesare pentru corecţie la vederea la distanţă, iar cel mai important, distanţa la care pentru pacient este cel mai comod cititul, şi din punctul de vedere al lucrului de aproape.

 

După ce am determinat cu succes dioptriile necesare, iar pacientul este de acord cu corecţia (este comod şi convenabil vederea cu lentilele de probă), se scrie reţeta, şi se acordă asistenţă pentru alegerea lentilelor şi al ramelor cele mai potrivite.