De ce să nu cumpărăm ochelari gata făcuţi?

În societatea modernă de astăzi nu este o problemă achiziţionarea unui ochelar gata făcut.


Se găsesc în supermarket-e, la benzinării, magazine mici şi pe piaţă, chiar şi în farmacii. Prima reacţie multora este „ce bine că l-am găsit atât de ieftin!".

 

Mulţi sunt seduşi şi de ofertele comercianţilor care nici ei habar n-au ce vând.

 

Să enumerăm câteva aspecte care elucidează de ce ochelarii gata făcuţi (sau prefabricate) sunt mai ieftine:

 

- ramă şi lentile de slabă calitate,

 

- sunt fabricate pe bandă rulantă, astfel neavând în vedere nevoile şi necesităţile individuale al consumatorilor,

 

- sunt produse de unică folosinţă (nu se pot repara, lentlele nu se pot schimba)

 

Cea mai mare problemă ascundă în funcţionalitate. Nu oferă o rezoluţie inividualizată. În magazinele specializate examinarea ochiului este efectuată de medic oftalmolog sau optometrist. Se examinează fiecare ochi separat, vederea binoculară, iar după examinare prescrie corecţia necesară pentru o vedere clară, adică reţeta pentru ochelari care include toate datele şi informaţiile (dioptrii, ajustarea unghiurilor, distanţa (inter)pupilară, materialul din care se recomandă lentila, tratamente de suprafaţă, etc.) care sunt necesare pentru confecţionarea unui ochelar corect, individualizat.

 

Numai în magazine specializate de optică se poate garanta respectarea cu precizie al acestor date, parametri, care sunt condiţiile de a confecţiona un ochelar care este confortabil şi pe lungă durată.

 

Anumite aspecte dăunătoare pentru ochi care să le considerăm înainte de a achiziţiona un ochelar gata făcut:

 

- calitatea lentilelor este slabă, în materialul lor se pot găsi defecte optice, aberaţii de la fabricaţie (nu sunt materiale concepute pentru utilizări optice),

 

- lentilele nu au tratament antireflex, care ar filtra razele de lumină reflectate dăunătoare sau deranjante (aşa numite raze parazite); de aceea ochiul se oboseşte mai rapid, la ochelarul de citit mai ales la lumină artificială,

 

- dioptria celor doi ochi este aceeaşi la ambii ochi, care este inadecvat pentru corecţia individuală al ochilor,

 

- lucrul de obicei cel mai deranjant este distanţa pupilară necorespunzătoare (plasarea aleatorie al punctelor focare la fabricaţie), care duce, după un anumit timp, la strenarea ochilor, dureri de cap.

 

Pentru sănătatea ochilor şi vederea clară este necesar să purtăm ochelari adecvaţi, de calitate bună, estetice, individualizate, care la magazinele noastre se pot achiziţiona dintr-o gamă largă la un preţ accesibil.