Efectele pozitive al vitaminei C asupra sănătăţii ochilor

Se ştie foarte bine, că consumul vitaminei C, fie pe cale naturală (legume şi fructe), sau ca adaos alimentar artificial, adică sub formă de tablete, are multiple efecte pozitive asupra sănătăţii în general.


Ceea ce nu ştie toată lumea este efectul poziv specific ochilor. Mai multe studii medicale conclud că aportul ridicat de antioxidante (prin alimentaţie sau suplimente nutriţionale) previne progresia cataractei.

 

Datele obţinute arată, că vitaminele C şi E, acidul folic, beta-carotina şi luteina/zeaxantina inhibă formarea cataractei. Vitamina C se găseşte în mare concertraţie în măcieş şi dulceaţa/ceaiul făcută (nu prea fierbinte) din el, ardei, lămâie, portocale, varză creaţă, broccoli, pepene galben, şi aproape toate legumele şi fructele. Deasemenea conţin şi cantităţi ridicate de antioxidante naturale.

 

Având în vedere alte alimente şi suplimente alimentare, pentru prevenirea cataractei s-a demonstrat cel mai efectiv vitamina C. Cei care au consumat zilnic 140-180 mg de vitamină C au avut un risc scăzut cu 48% faţă de cei care au consumat mai puţin de 140 de mg. Înrte cei care au consumat 240-360 mg riscul a fost cu 66% mai mic, iar peste 360 de mg nu s-a mai demostrat reducere significantă în prevalenţa cataractei.

 

Aceste date corelează cu studiul care a demonstrat că la un aport zilnic de 200-300 de mg ţesuturile ochiului se saturează cu vitamina C, excesul fiind inutil. Şi acest studiu arată că doza zilnică recomandată în general de 75 mg de vitamină C nu este efectiv pentru prevenirea cataractei, doza trebuie ridicată la 300 de mg prin aport sporit de legume şi fructe, mai ales în lunile de iarnă.

 

Trebuie să menţionăm şi faptul, că vitamina C are un rol important - între altele - în sintetizarea collagenului, care întăreşte peretele capilarelor. Acest lucru ajută la prevenirea şi tratarea (împreună cu tratamentul medicamentos) unei alte boli, suffuzia cu sânge al conjunctivei. Această îmbolnăvire se manifestă cu un aspect sever, ochiul fiind „în sânge", dar este foarte benign, adică este foarte uşor de tratat, trece repede, numai sperietura este mare.

 

Alte îmbolnăviri ale ochilor mult mai severe însă încep cu semne subtile, care de multe ori nici nu sunt luate în seamă, dar pot duce la modificări ireversibile, astfel să fiţi atenţi la orice semn de diminuare al acuităţii vizuale, lucruri neobişnuite în legătură cu vederea, de exemplu dureri în regiunea ochilor, usturime etc., şi în cazul în care remarcaţi astfel de simptome, adresaţi-Vă medicului specialist!