Ellenőrizze látását otthon!

Érzékszerveink közül a szemünk az a szerv, ami a környezetünkből származó információk 60-80 százalékát szolgáltatja.


Milyenek lennének mindennapjaink, ha nem látnánk a bennünket körülvevő embereket, tárgyakat?

Hogyan tudnánk biztonságosan közlekedni, ha látásunk homályos lenne, hogyan tudna életmentő műtétet végezni a sebész orvos, ha nem látná tisztán, hogy hol és meddig végezhet bemetszést?

 

Látásunk egy éveken át tartó tanulási folyamaton alapul, melynek során a csecsemőkorban látott foltok képpé válnak. Az évek folyamán agyunkban létrejön egy „képadatbázis", a benne található „emlék" képek folyamatos összehasonlitási tárgyai agyunk számára.

 

Ha ezeket az „emlék" képeket egy gyengén, homályosan látó szem rögzítette, azt agyunk így látja „természetesnek". Akkor ér bennünket meglepetés, amikor mindennapjaink folyamán ezek a hibásan rögzült emlékképek nem teszik lehetővé számunkra bizonyos tevékenységek zökkenőmentes végzését, rádöbbenünk arra, hogy rosszul látunk, esetleg szemüveget kellene viselnünk.

 

Ellenőrizze le látását!


Amennyiben kevés ideje van, és nem biztos benne, hogy szükséges-e Önnek szemüveg használata, egy gyors, otthoni „szűrővizsgálatot" mutatunk be, mellyel otthon is ellenőrizheti látásélességét. Természetesen ez csak a kiváncsiságot elégíti ki, amennyiben már jelentkeztek tünetek, melyek a szemmel kapcsolatos problémára utalnak (pl. estére nem látja élesen a tévét, fejfájás, száraz vagy kivörösödött szem, stb.),  jelentkezzen szakvizsgálatra! Ha már visel szemüveget, az idők során nem meglepő, ha változik a szükséges korrekció/dioptria, így szemüveggel is kipróbálhatja az alábbi tesztet.

 

Többnyire minden lakásban van egy falinaptár, ezt fogjuk felhasználni. Az egészséges szemű embereknek, objektív mérési eredmények alapján, egy jól meghatározott távolságból el kell tudniuk olvasni egy bizonyos méretű szöveget vagy számsort. Mérje meg egy vonalzóval, hogy a naptáron a napokat jelző számok milyen „magasak".  A betű méretét (mm-ben) szorozzuk meg 0,75-el, ezáltal megkapjuk a távolságot méterben.

 

Például, ha a szám/betű 4 mm magas, akkor azt 3 méterről el kell tudni olvasni (4 mm szorozva 0,75-el = 3 m), ha 8 mm a betű magassága, akkor 6 méterről kellene látni (8 mm szorozva 0,75-el = 6 m. A megvilágítás legyen megfelelő, és jó, ha az írás és a háttér eléggé kontrasztos (lehetőleg fehér alapon fekete betű, vagy fordítva). Próbálja meg mindkét szemét külön-külön is, letakarva a másikat (nem behúnyva, mert az befolyásolhatja a másik szem látását). Ez természetesen csak egy „gyorsteszt", csak orientatív jellegű, de ha nagy eltérést tapasztal, például ha a 6 mm-es betűt csak 3 méterig látja, vagy hunyorítania kell, nem árt eljönni egy konzultációra!

 

Jelek amire felfigyelhetünk, vagy már fel is figyeltünk csak magunkat nyugtatgatjuk, „Á, még nem jött el ennek az ideje":

 

- buszmegállóban várakozik, egyik busz jön a másik után. „Az én buszomnak is érkeznie kell! Most jön egy, lássuk ez hanyas: 3 vagy 9-es, még nem látszik tisztán.". A többi várakozó már gyülekezik a járda szélén, akár készülnek a felszálláshoz, de Ön még mindig bizonytalan, vajon ez az Ön busza? A busz már csak 10 méterre van, és csak akkor látja, hogy erre kell felszállnia. Az utastársai korábban le tudták olvasni a busz számát, Ön nem. Várjuk szeretettel!

 

- konferencián kivetített anyagokat nem tud elolvasni, de társai igen.

 

- túl közelről vagy távolról olvassa folyóiratát. A normális olvasó távolság 40 cm.

 

- idegen városban történő közlekedésnél gyakran előfordul, hogy a sofőr segítséget kér utasaitól, hogy segítsenek az útelágazásoknál, utcaneveknél. Amennyiben többen ugyanazt a táblát figyelik, de az egyikük mindig korábban leolvassa, az nem azt jelenti hogy utazótársa „sas-szemű", Ön nem lát tisztán. Ugyanebben a szitúációban, az Önök előtt haladó autók rendszámtábláját is le lehet olvasni teszt gyanánt.

 

- feliratos filmet néznek a tévében, Önnek viszont közelebb kell húzódnia a képernyőhöz, mert nem látja ugyanabból a távolságból a képernyőn megjelenő szöveget.

 

- az utcán ismerősei mindig hamarabb felismerik Önt, mint ahogy Ön ismerné fel őket.

 

Számtalan példát lehetne még írni, de ezekből észre lehet venni, ha probléma van. Ne csak magát tesztelje! Családját és barátait is figyelmeztesse, amenyiben észreveszi, hogy látás-problémájuk van.