Kész szemüveg vásárlása

Miért ne vásároljunk kész szemüveget? A mai fejlett társadalomban nem okoz problémát a kész szemüveg beszerzése sem.


Kész szemüvegek beszerezhetőek bevásárlóközpontokban, benzinkutaknál, különböző butikokban és piacokon, sőt még gyógyszertárakban is. Sok ember első reakciója „még jó hogy ráakadtam ilyen olcsón!”.

 

Az emberek többsége sajnos áldozatul esik a szintén tudatlan kereskedők ajánlatainak. Lássunk néhány tényezőt ami miatt olcsóbban beszerezhetőek a kész szemüvegek:

 

- gyenge minőségű keret és lencse,

 

- sorozatban gyártottak, ami azt eredményezi, hogy nincsenek betartva a vásárló személyes paraméterei,

 

- egyszer használatos termékek (nem javíthatóak, nem cserélhetőek a lencsék)

 

A fő probléma a funkcionalitásában rejlik. Nem nyújtanak egyénreszabott megoldást. A szaküzletekben a szemvizsgálatot szemész, illetve optometrista végzi. Külön vizsgálja a két szemet, ellenőrzi a két szemmel való együttes látást, majd a vizsgálat végén felírja a jó látás érdekében optimális korrekciót, szemüvegreceptet, mely tartalmaz minden olyan adatot, információt (dioptria, szögbeállítás, pupillatávolság, lencsék anyaga, felületkezelések, stb.) mely elengedhetetlen egy helyes, egyénreszabott szemüveg elkészítéséhez.

 

Ezeknek az adatoknak, paramétereknek a pontos betartása csak az optikai szaküzletben rendelt szemüvegek esetében garantálható, ez a biztosítéka a szemüveg hosszú távú kényelmes viseletének. Néhány a szemre káros dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt kész szemüveget vásárolnánk:

 

- a lencsék minősége nem megfelelő, az anyagában előfordulhatnak a gyártásból eredő fénytörési hibák, torzulások (nem optikai üveg),

 

- a lencsék nem rendelkeznek antireflex réteggel, ami kiszűrné a káros vagy kellemetlen fényvisszaverődéseket (úgynevezett parazita sugárzásokat), ezért hamarabb fárad a szem, olvasószemüveg esetén főleg mesterséges fénynél

 

- a kész szemüvegek erőssége egyforma mindkét szemen, mely alkalmatlan az olyan hibák korrigálására, ahol a két szem különböző korrekciót igényelne,

 

- ami sokszor a legzavaróbb, az a helytelen pupilllatávolság (az optikai központok véletlenszerű elhelyezése), ami azzal jár, hogy fárasztja a szemet, fejfájást okoz egy bizonyos idő után.

 

Szemünk és látásunk egészsége érdekében fontos, hogy megfelelő, jó minőségű, egyénre szabott szemüveget viseljünk, mely gazdag választékban, esztétikus, elfogadható árakon beszerezhető szaküzleteinkben.